Audi FIS Svetový pohár 2021 v Jasnej má za sebou slalom

V Jasnej slalomový triumf Shiffrinovej, Vlhová skončila druhá


JASNÁ (6. marca 2021) - Slovenka Petra Vlhová obsadila výborné 2. miesto v sobotňajšom slalome pretekov Audi FIS Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní žien v nízkotatranskom stredisku Jasná. Po prvom kole bola líderkou, v druhom sa pred ňu dostala Američanka Mikaela Shiffrinová. Na pódium sa prebojovala aj Švajčiarka Wendy Holdenerová.

Radosť všetkým na Slovensku urobila Petra Vlhová už v prvom kole, v ktorom so štartovým číslom 1 nenašla premožiteľku. Po prvej jazde bola druhá Shiffrinová a tretia Holdenerová. V druhom kole si 25-ročná Liptáčka udržiavala mierny náskok na prvých dvoch medzičasoch, na treťom už zaostávala o jednu desatinu sekundy a v cieli napokon o 34 stotín. „Po piatich rokoch som zase súťažilo doma a bolo to krásne. Na štarte som si to užila, ale bolo náročné jazdiť doma. Druhé kolo bolo náročnejšie ako prvé,“ hovorila po pretekoch Petra Vlhová.

Do hodnotenia Svetového pohára si Slovenka pripísala 80 bodov a upevnila si pozíciu líderky hodnotenia disciplíny, v boji o veľký krištáľový glóbus sa priblížila k Švajčiarke Lare Gutovej-Behramiovej. „Dala som do toho všetko, ale Mikaela dnes bola lepšia. Skončila druhá a mám ďalších 80 bodov, nemôžem byť teda nespokojná,“ myslí si slovenská lyžiarka.

Slalomový triumf pre Američanku

Mikaela Shiffrinová z USA si v sobotňajšom slalome v Jasnej pripísali tretí triumf v SP v tejto sezónu, druhý v slalome. „Povrch trate bol takmer ideálny. Celkovo to bol pre mňa veľmi dobrý deň. Po prvom kole som bola trochu sklamaná, pretože som sa cítila dobre a nepremenila som to na tak dobrý výkon. Najdôležitejšie však bolo, že v druhom kole sa mi podarilo to naplno rozbaliť a dosiahnuť úspešný výsledok. Vedela som, že po mne ešte ide Petra a môže ma predstihnúť. Som však hrdá na svoj dnešný súťažný deň,“ zhodnotila elitná Američanka.

Do zbierky získala od organizátorov krásnu trofej aj odmenu v podobe nádhernej party s kvetinovým motívom. „Obdivovala som ich už skôr. Verím, že sa mi podarí ich bezpečne dostať domov bez poškodenia,“ neskrývala obdiv Mikaela Shiffrinová.

Dubovská v Top 10, debut Hromcovej

Mimoriadne kvalitný výsledok v sobotu dosiahla aj ďalšia Slovenka Martina Dubovská, ktorá reprezentuje Česko. V oficiálnych výsledkoch jej patrí 8. priečka, je to jej najlepšie slalomové umiestnenie vo Svetovom pohári v kariére. V minulosti sa do Top 10 dostala len trikrát - raz bola desiata a dvakrát deviata.

Debut v SP si v sobotu pripísala 22-ročná Bratislavčanka Petra Hromcová, ktorá však nedokončila prvé kolo. „Na začiatku som bola nervózna, veď som prvýkrát štartovala vo Svetovom pohári a hneď v domácom prostredí. Tešila som sa však, pretože jazdiť doma je zážitok," povedala Hromcová po svojej jazde v Jasnej.

Úspech Štúdia Jasná

Nepriaznivá pandemická situácia nedovolila tisíckam fanúšikov osobnú účasť v Jasnej. Organizátori tak pre priaznivcov pripravili iný formát zábavy pred aj počas prestížneho medzinárodného podujatia a vo virtuálnom svete sa veľkej pozornosti teší Štúdio Jasná s rôznymi unikátnymi hosťami či neskutočnými výzvami množstvom zaujímavých informácií aj zo zákulisia pretekov.

„Sme veľmi milo prekvapení zo záujmu fanúšikov, ktorí si našli cestu na našu online platformu. Čísla dvoj až trojnásobne prevýšili naše očakávania. Síce by sme skvelých slovenských priaznivcov mali najradšej priamo v Jasnej, no ich záujem a podporu na diaľku si mimoriadne ceníme,“ povedala PR a media manažérka Svetového pohára Michaela Grendelová.

Jednotlivé videá zo Štúdia Jasná mali počas pracovných dní až päťciferný počet vzhliadnutí a takmer desaťtisíc unikátnych divákov. Keďže organizátori pretekov pripravili aj rôzne súťaže pre fanúšikov, zaznamenali v komentároch cez 4200 príspevkov. A pred sobotňajším prvým kolom slalomu malo štúdio viac ako 4000 vzhliadnutí.